Welke dakbedekking is het meest geschikt voor op een plat dak?

Een plat dak heeft meer te verduren op een pand dan een pannendak. Het is daardoor veel kwetsbaarder en heeft meer onderhoud nodig. Welke soort dakbedekking is daarom geschikt voor een plat dak en met welk onderhoud gaat dit het langste mee? Dakdekkersbedrijf Zyan vertelt u er hieronder meer over.

Dag mee met Zyan Dakdekkers 4

Welke materialen zijn er voor bedekking van een plat dak?

Voor het bedekken van een plat dak zijn een aantal soorten materialen beschikbaar. Dat zijn:

 • Bitumen: bitumen dakbedekking is gemaakt van teer. Dit wordt het meest gebruikt en heeft een levensduur van plusminus 30 jaar. Er is APP gemodificeerd bitumen dat uv-bestendig is en geen afdekking nodig heeft met zoiets als grind. Er is ook SBS gemodificeerd bitumen. Dat is niet uv-bestendig en moet afgedekt worden. Tot slot is er geblazen bitumen. Maar dat kan alleen dienen als onderlaag.
 • Kunststof en rubber: kunststof dakbedekkingen zijn net zo duurzaam als bitumen dakbedekking, rubber gaat zelfs wel zo’n 40 jaar mee. De meeste gebruikte dakbedekking is EPDM (rubber), pvc en ECB.
 • Metaal: lood, zink en koper zijn ook geschikt als bedekking voor een plat dak. Maar worden niet heel vaak toegepast. Hooguit op kleinere daken.
 • Sedum (groen dak): voor een plat dak is ook een sedum dak, ofwel groen dak, zeer geschikt. Het is wel kostbaar en vereist het nodige onderhoud. De levensduur is echter wel 50 jaar!

Voordelen van Dakdekkersbedrijf Zyan

 • Advies op maat
 • 24/7 bereikbaar
 • Gecertificeerd door de VCA
 • 15 jaar ervaring
 • Vakkundige dakinspectie

Wanneer is vervanging van een plat dak nodig?

Het vervangen van een plat dak is nodig als het scheuren, blaren of plooien vertoont. Gaat u uw platte dak isoleren? Dan is dat een goed moment om ook de dakbedekking aan te pakken. De eerste gebreken aan een plat dak ontstaan vaak op de dakranden en bij de aansluitingen op andere bouwdelen. Wij kunnen de dakbedekking van uw platte dak uiteraard ook komen beoordelen op eventuele gebreken.

Onderhoud van een plat dak

De dakbedekking van een plat dak kunt u het beste twee keer per jaar controleren om te zien of onderhoud nodig is. Let daarbij wel op dat bitumen bijvoorbeeld in de zomer erg zacht kan worden en juist in de winter weer erg hard wordt en makkelijk kan versplinteren. Het voor- of najaar is dus de beste tijd om onderhoud te plegen. Waar moet u op letten bij het onderhoud van een plat dak:

 • Loop de kwetsbare delen van uw platte dak na. Dat zijn de aansluitingen van het dak op een regenwaterafvoer en bij opgaande muren.
 • Controleer de beschermlaag van de dakbedekking. Die kan op termijn dunner worden. Uv-straling kan dan ontbinding van het bitumen eronder veroorzaken.
 • Verwijder bij een dakbedekking met grof grind regelmatig eventuele mos- en algengroei. Zorg dat er altijd minimaal 3 cm grind aanwezig blijft.
 • Bij een plat dak zonder losse toplaag, is schoonmaken met een harde bezem en eventueel water voldoende. Gebruik nooit oplosmiddelen!
 • Een sedumdak heeft minimaal twee keer per jaar onderhoud nodig: verwijder daarbij ongewenste beplanting, zorg voor bemesting, maak de afvoeren schoon en geef water in droge periodes.

Advies over plat dak?

Heeft u advies nodig over de dakbedekking van een plat dak of het onderhoud ervan? Dakdekkersbedrijf Zyan staat voor u klaar! Bel ons voor een afspraak. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06 44 71 13 71. Mailen kan ook naar contact@dakdekkersbedrijfzyan.nl of laat een bericht achter via het contactformulier.