Waarom ziet u soms grind op een plat dak?

U heeft het vast al een keertje voorbij zien komen: grind op een plat dak. Op sommige daken zien we het veel en op sommige daken helemaal niet. Hoe komt dat? Wat is de bedoeling van grind op een plat dak? Waarom hebben sommige platte daken grind erop en andere weer niet? Dakdekkersbedrijf Zyan gaat er wat dieper op in.

Weer en slijtage

Hoe hard een plat dak slijt, ligt in grote mate samen met de weersomstandigheden. In de eerste instantie heeft de zon de meeste invloed op uw dak. In de zomer kan de temperatuur van uw platte dak zelfs oplopen tot 80 graden celcius. Het hangt af van uw dak, maar het kan nodig zijn om de uv-stralen van de zon zoveel mogelijk te weren. Als u een plat dak heeft dat gevoelig is voor zonlicht, dan is een laag grind erop zeker geen slecht idee. Hiermee wordt uw dak ook meteen wind- en stormvast. Zo bent u alvast voorbereid op ouderwets Hollands druilweer.

Dak afgewerkt met EPDM

Heeft u een plat dak dat is afgewerkt met EPDM? In dat geval heeft uw dak geen extra laag grind nodig. EPDM is van zichzelf al 100% uv-bestendig. U heeft dan geen laag grind nodig om uw platte dak tegen de zon te beschermen. In sommige gevallen wordt EPDM zelfs los op het dak gelegd in de vorm van folie. Om ervoor te zorgen dat uw dak in die situatie ook wind- en stormvast is, wordt er wat grind of worden er wat stenen gebruikt om alles op zijn plaats te houden.

De wensen van u als klant

EPDM folie kan dus inderdaad los op een plat dak liggen. Waarom? Is het niet handiger om een dak helemaal af te werken met EPDM? Dat heeft allemaal met de wensen van u als klant te maken. EPDM komt in grote rollen van zo’n 15 meter breed en 61 meter lang. Als u dat vergelijkt met rollen rooding die nog niet eens één meter breed zijn, snapt u dat er veel naden op het dak komen te zitten. Veel particulieren hebben daarom genoeg aan slechts één EPDM rol.

Tijd en werkuren

Daar komt ook bij kijken dat als er EPDM folie los wordt geplaatst en enkel en alleen de rand afgewerkt hoeft te worden, dit veel arbeid en uren scheelt. Zo zijn vaklieden minder lang aan het werk en is de kostprijs van het hele karwei dus een stuk lager. Het is voor u als klant dus voordeliger om losliggend folie op uw dak te laten plaatsen en dat te laten verzwaren met grind. Bekijk dus goed uw budget om zo tot de gewenste keuze te komen voor uzelf.

Bel ons voor een dakinspectie

Wilt u een gratis dakinspectie laten uitvoeren om erachter te komen wat de beste mogelijkheden zijn voor uw dak? Dakdekkersbedrijf Zyan staat voor u klaar! Bel ons gerust op om een afspraak te maken. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 06 44 71 13 71. U kunt ons ook mailen via contact@dakdekkersbedrijfzyan.nl of een bericht achter laten via het contactformulier. Heeft u vragen? Of wilt u meer informatie? Ook dan kunt u contact met ons opnemen.